zondag 11 oktober 2009

2009: jaar van de bevroren salarissen



8 oktober 2009

Na periode van salarisbevriezingen gaan de lonen naar verwachting volgende jaar weer stijgen
Het jaar 2009 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van de salarisbevriezingen. Maar liefst 39 procent van de Nederlandse organisaties heeft het afgelopen jaar de salarissen bevroren. Sinds medio jaren ‘90 was dit percentage in Nederland nooit hoger dan elf procent.

Wereldwijd is Nederland hiermee een goede middenmoter, zo blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau Towers Perrin onder 4.500 HR Managers in 70 landen. In Nederland deden 131 organisaties mee aan het onderzoek.

Korte termijn oplossing
Jules van de Perre, senior consultant bij Towers Perrin: "Het volledig bevriezen van salarissen is in de regel een korte termijn oplossing om de kosten te drukken. Dat wordt bevestigd door het beeld dat volgend jaar nog maar zes procent van de Nederlandse organisaties verwacht de salarissen volledig te bevriezen. Bedrijven realiseren zich namelijk terdege dat dergelijke maatregelen uiteindelijk een nadelig effect hebben op het behoud van medewerkers. Zeker de goede medewerkers zullen hierdoor sneller om zich heen gaan kijken. Talent is en blijft ook de komende jaren namelijk schaars."

Toekomst positiever
2010 ziet er voor werknemers al weer veel beter uit. Het Centraal Planbureau schat de gemiddelde salarisstijging in Nederland op 1,5 procent, maar de ondervraagde Nederlandse HR Managers zien het optimistischer in: zij verwachten voor 2010 een gemiddelde salarisstijging van 3 procent.

Frankrijk
De Nederlandse situatie is in lijn met de rest van Europa. Ruim 40 procent van de Europese ondernemingen bevriest dit jaar de salarissen. Uitschieter is Frankrijk, waar bijna de helft van de ondernemingen de salarissen bevriest.

Bron

1 opmerking:

  1. Ik vind het een hele toepasselijke oplossing voor het betreffende probleem. Lonen bevriezen is dan goed voor de werkgevers maar indirect ook voor de werknemers. De betreffende personen hebben dan wel een grotere kans om hun baan te behouden. Mensen met een talent zullen na een bepaalde tijd wel verder gaan kijken naar andere mogelijkheden, waar ze een beter salaris krijgen. De bedrijven moeten hier natuurlijk wel rekening mee houden. Ze moeten vooral deze mensen proberen te binden aan hun bedrijf. Dit kunnen ze o.a. doen door bijvoorbeeld deze lonen niet te bevriezen of de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Ook kunnen ze dit doen door in de komende jaren deze mensen wat extra`s te beloven.
    Zoals u kunt zien is de Nederlandse situatie niet uniek. Het is een wereldwijd probleem. Veel medewerkers blijven nu liever zitten waar ze zitten, omdat als ze van baan wisselen, ze niet weten of dit goed zal bevallen en er grote kans is op ontslag. De meeste werknemers zijn blij dat ze op het moment nog een baan hebben. Ook de vooruitzichten zijn voor Nederland positief. Dit is ook voor de werknemers een stimulans om toch in hun bedrijf te blijven werken. Al met al vind ik het een goede zet maar er blijven altijd aandachtspuntjes waar de bedrijven op moeten letten.

    BeantwoordenVerwijderen